duminică, 4 decembrie 2011

Ştiinţă exotică (deocamdată) la Institutului de Fizică Nucleară din Măgurele

"Vom experimenta teleportarea"

 
România se pregăteşte să construiască, la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN), cel mai puternic laser din lume. Cu această instalaţie, specialiştii români anunţă că vor realiza mai multe tipuri de experimente, printre care cel mai spectaculos va fi teleportarea.
Directorul Nicolae Zamfir

În fapt, întreaga instalaţie va consta din două lasere cu puteri de 1.000 de ori mai mari decât ale celor existente şi un tun de fascicule gama cu o putere de un milion de ori mai mare decât oricare altul din lume. Experimentul va semăna oarecum cu ceea ce am văzut în filmul “Star Trek”, dar se va derula cu viteza luminii. În incinta supusă experimentului, în punctul A se va pune un obiect. Acesta, fiind materie, este format din atomi. Fiecare atom are un nucleu şi un înveliş de electroni.

Transport cu viteza luminii

În prima fază, laserele şi fasciculul gama vor crea în incinta în care se află obiectul un câmp electric mai puternic decât oriunde în Univers. Acest câmp va deplasa electronii cu viteza luminii, din punctul A în alt loc, pe care îl numim B, din aceeaşi incintă.
Instantaneu, electronii vor atrage după ei nucleele atomilor de unde au fost smulşi. Astfel, întregul obiect se va deplasa cu viteza luminii dintr-un loc în altul. “Da, vom experimenta teleportarea, pentru că acel câmp electric uriaş pe care îl vom crea va transporta materia. În ianuarie am prezentat teoria în Statele Unite, iar entuziasmul a fost extraordinar. Acum toată lumea aşteaptă laserul de la Măgurele”, ne-a declarat Nicolae Zamfir, directorul IFIN.

Proiectul costă 280 de milioane de euro
Aşa arată proiectul construcţiei

Laserul de la Măgurele face parte dintr- un proiect european în care mai sunt angrenate Cehia şi Ungaria. “Proiectul de la Bucureşti costă 280 de milioane de euro, din care 17% reprezintă contribuţia României, iar restul banilor vine de la UE. Până în ianuarie 2012 trebuie să obţinem avizul Guvernului de la Bucureşti, pentru că altfel pierdem finanţarea occidentală”, ne-a spus Nicolae Zamfir.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu