vineri, 28 august 2015

Populaţia este minţită în privinţa sistemului de asigurări



Pensia nu este ban public, ci ban privat al asiguratului!




Conform unui studiu al Academiei Române, Fondul de Pensii este în prag de prăbuşire. Într-un interval de 15 ani, sistemul de pensii va da faliment, din motive demografice - conform studiului. Totuşi, fiecare cetăţean primeşte pensie în funcţie de cât a contribuit el la fond, în nume propriu. Ca atare, fiecare îşi poate pune întrebarea: unde sunt banii mei?


Dacă la ora actuală, unui număr de 100 de persoane adulte îi revin 25 de persoane trecute de 65 de ani, proporţia se va dubla la nivelul anului 2050, când 100 de persoane ar fi nevoite să susţină financiar pensiile a 50 de bătrâni. Altfel spus, cei care contribuie acum la fond plătesc, de fapt, banii actualilor pensionari, urmând ca ei să încaseze banii pe care îi vor vira viitorii contribuabili.
Dar peste 15 ani vor fifoarte mulţi pensionari şi foarte puţini contribuabili, deci nu vor mai exista bani la fond. Ca atare, actualii contribuabili nu vor mai primi pensii de stat, chiar dacă au cotizat toată viaţa! Problema este că nicăieri nu scrie în Legea pensiilor sau în altă lege că statul ia bani de la cineva pentru altcineva. Adică, fiecare primeşte pensie în funcţie de cât a contribuit la fond.

«Eu am plătit pentru mine, nu pentru altcineva!»

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor, Ştefan Dumitrescu, a spus, uşor iritat, că fondul se prăbuşeşte din cauză că a fost prost administrat, nu pentru că nu ar mai fi cine să plătească la el:
“Eu nu am nevoie să fiu întreţinut de nimeni - eu am plătit pentru mine, nu pentru altcineva! Fondul nu este ban public, ci privat, sunt banii deponenţilor. Unde sunt banii pe care i-am plătit toată viaţa la Fondul de Pensii?”

«Pensia nu poate fi impozitată»

Avocatul Iulian Urban, preşedintele Asociaţiei de Asistenţă pentru Consumatori, fost senator, a spus:
“Pensionarii au dreptate, ei şi-au plătit deja contribuţia. Adică, nu există nici o legătură de cauzalitate între cei care produc acum şi actualii pensionari. Primii contribuie la viitoarele lor pensii, bani ce ar trebui investiţi de stat pentru a le aduce plusvaloare. Ceilalţi au deja banii strânşi, agonisiţi, reţinuţi şi folosiţi de stat, iar acum statul ar trebui să-i restituie. Doi: pensia nu poate fi impozitată, fiindcă salariile din care s-a constituit pensia au fost impozitate, deci se practică o dublă reţinere a dărilor dintr-un drept privat în mod abuziv. Juridic, aceşti bani nu mai constituie un venit, ci o creanţă, iar statul, ca debitor, trebuie să o restituie în condiţiile legii”.
Adică, pe scurt, la un moment dat, cineva va trebui să dea socoteală, în urma unui audit, pentru cheltuirea banilor destinaţi pensionarilor în ultimii 25 de ani…

Şmecherii cu banii pensionarilor

“În 1989, Fondul de Pensii avea excedent. În 1996, acel excedent dispăruse. Asta pentru că Fondul de Pensii nu a fost protejat de inflaţie, pe de o parte. Totodată, Fondul de Pensii a fost folosit pentru acoperirea unor şmecherii la bugetul de stat”, ne-a declarat economistul Ilie Şerbănescu.
În acest moment, tot ce este contribuţie la Fondul de Pensii, fondul de sănătate şi fondul de şomaj merge într-un singur cont, la Ministerul Finanţelor, de unde intră la bugetul de stat - adică e o căciulă comună.
De aici este distribuit către diferitele ministere în funcţie de declaratiile 112, în care apar sumele depuse în contul CAS de către angajatori. Altfel spus, banii privaţi ai asiguraţilor sunt distribuiţi în funcţie de nevoile statului, deşi fondurile nu sunt ale lui.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu