joi, 17 septembrie 2015

Din culisele mafiei ştiinţifice



Fie «pâinea» cercetătorilor cât de rea, tot le-o fură cineva!


Ministerul Educaţiei este pichetat zilnic de o maşină cu steaguri tricolore. În aceasta stă, de la ora 7. 00 până seara, “când plecă
 ministrul din instituţie”, Radu Minea, lider sindical pe domeniul cercetării. Vrea să dărâme “mafia ştiinţifică” din acest domeniu. Deocamdată, i se cam râde în nas...


România are aproximativ 12.000 de cercetători, ajungând la circa 50.000 dacă sunt socotiţi cei din marile companii private din ţara noastră. Pe scurt, în România, media este de 3,8 cercetători pe mia de persoane active, faţă de 10,7, cât este media europeană.
Pe lângă faptul că sunt puţini, cercetătorii se confruntă şi cu subfinanţarea: 0,17% din PIB, conform datelor Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare- Proiectare din România. Produsul Intern Brut de anul trecut a fost de 150 de miliarde de euro.
În domeniul cercetării au ajuns 250 de milioane de euro, ceea ce ar însemna cam 20.833 de euro de fiecare cercetător pe an.
Adică aproximativ 1.700 de euro pe lună de fiecare cercetător - dacă nu se alocă nimic acţiunii de cercetare în sine! Dar, cum aceasta înghite majoritatea fondurilor, cele 0,17% din PIB sunt departe de a fi suficiente Cercetării.

«Am fost sfătuit să renunţ la greva foamei»

Ei bine, după ce că sunt puţini, şi aceşti bani sunt furaţi de sub nasul cercetătorilor!... Acesta este unul din motivele pentru care Radu Minea pichetează Ministerul Educaţiei şi Cercetării din data de 1 iulie, cu unele intermitenţe - cât timp a fost în spital, iar ministrul, în vacanţă. Radu Minea are maşina, care este învelită în steaguri tricolore, parcată peste drum de minister.
“Vă invit în noul meu birou!”, spune omul. La începutul lunii iulie a stat 10 zile în greva foamei. “Am fost sfătuit de colegi să renunţ la greva foamei, că au nevoie de mine viu”. După ce a ieşit din spital, s-a refăcut, a aşteptat să revină ministrul Sorin Cîmpeanu la minister şi a reluat pichetarea, miercuri. De ce?

Din aceşti bani este hrănită clientela politică

Din cele 0,17% din PIB alocate anual cercetării, cercetătorii nu primesc aproape nimic. Institutele Naţionale de Cercetare trăiesc din ceea ce câştigă din contractele pe care le achiziţionează singure, susţine Radu Minea.
“Banii de la bugetul de stat sunt daţi pe cotizaţii internaţionale, indemnizaţii de academicieni şi mafiei ştiinţifice din cercetare. Cotizaţiile internaţionale înseamnă participarea noastră la CERN, de pildă, care nu aduce nimic ţării, dar pentru care noi trebuie să plătim taxă anuală. Indemnizaţiile de academicieni se referă la banii pe care îi iau Academiile înfiinţate pe Hotărâri de Guvern - Academia Română este altceva, are bugetul ei separat - pentru a hrăni clientela politică. Dacă vrei să obţii bani de cercetare de la stat trebuie să laşi taxă de protecţie de 20% din sumă acestor aşa-zise academii. Mafia ştiinţifică este cea instalată în ultimii 20 de ani la conducerea majorităţii institutelor naţionale de cercetare şi care câştigă bani prin distrugerea cercetării româneşti. De aceea, cerem ministerului eliminarea mafiei din structurile Institutelor Naţionale de Cercetare din ţară”, a adăugat Radu Minea.

Există soluţii: «Cheia succesului o are conducerea instituţiei»

“Cele mai mari greutăţi prin care am trecut au fost în anii 2008-2010. Ne luam salariile diminuate sau nu le luam deloc. E greu de imaginat cum poţi rezista 6-7 luni fără să-ţi iei salariul. Acea perioadă i-a afectat grav pe cercetători, lăsând urme adânci în psihicul lor”, a spus dr. ing. George Poteraş, cercetător ştiinţific I în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Potrivit acestuia, soluţii ar exista, iar acestea înseamnă manageri buni.
“Când la conducerea instituţiei noastre a venit un cercetător care s-a arătat a fi şi un foarte bun manager, institutul a devenit mai puternic şi mai competitiv. Am 30 de ani de cercetare şi acum mi-am dat seama cât de importantă e conducerea acestui tip de afacere - căci noi trăim din ce producem! Cheia succesului o are conducerea instituţiei”, ne-a mai spus dr. ing. Poteraş.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu