marți, 7 februarie 2012

Lupta omenirii cu ea însăşi


„Obama a cerut desecretizarea invenţiilor
pentru un nou un salt tehnologic”



Barack Obama

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a dat publicităţii, la mijlocul anului trecut, un raport intitulat "Viitoarele şocuri mondiale", care cuprinde cele mai mari ameninţări ce vizează omenirea în perioada următoare. Raportul a trecut oarecum nebăgat în seamă, deşi...


Principalele pericole care ameninţă omenirea în viitorul apropiat sunt: o criză financiară fara precedent; conflicte violente între populaţie şi autorităţi, determinate de sărăcie; o furtună geomagnetică catastrofală cauzată de exploziile solare; o pandemie declanşată de un microorganism împotriva căruia nu există antidot; un atac cibernetic care ar putea paraliza internetul şi toate sistemele informatice.
Generalul dr. Emil Străinu, specialist în ameninţări asimetrice a explicat care sunt amănuntele legate de acest raport.


1. Criza economica

Criza care a lovit statele lumii în ultimii ani şi care pare a se încheia va reizbucni cu şi mai mare forţă anul viitor. Problemele fiscale din SUA şi încetinirea ritmului de dezvoltare din China ar putea forma "furtuna perfectă" care ar face din nou economia mondială să se clatine. "Există deja indicii pentru anumite elemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile private şi publice au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit. Dacă continuăm aşa, problema s-ar putea agrava începând cu 2013", a declarat profesorul Nouriel Roubini, cel supranumit "Profetul crizei", după ce a prevăzut criza din 2007. Previziunile sale sumbre asupra stării economice a lumii par a confirma raportul OCDE.
În contextul pericolului unei noi crize, şefii statelor se gândesc la introducerea unor noi tehnologii care să ajute economia. "Mai multe personalităţi din lumea ştiinţifica au confirmat că, la iniţiativa preşedintelui SUA, Barack Obama, corporaţiile transnaţionale vor introduce tehnologii noi în industrie, ţinute la secret de mulţi ani. Obama a cerut desecretizarea invenţiilor, pentru ca acestea vor realiza un salt tehnologic faţă de momentul actual şi vor genera creştere economică la nivel mondial", a explicat Emil Străinu.
Pe scurt, e vorba despre introducerea pe piata a unor noi tipuri de obiecte, pe care populaţia să le cumpere, iar în acest fel să se accelereze circulaţia banilor în economie - lucru care determină creştere economică generală – adică un nou ciclu economic.
Economia funcţionează în cicluri economice cam aşa: la un moment dat toţi mergem pe jos. Eu inventez o bicicletă şi mă plimb cu ea printre voi. Desigur, veţi dori să mergeţi şi voi pe bicicletă, şi aşa apare cererea mai mare decât oferta. Apar fabricile, noi locuri de muncă, salarii care influenţează industria de larg consum etc. La un moment dat însă, toată lumea are biciclete, iar comerţul cade. Deşi masa monetară este aceeaşi, nimeni nu mai este dispus să cumpere. Moare un ciclu economic şi se intră în recesiune economică.
În acel moment, cineva apare pe drum cu o maşină. Toată lumea vrea să cumpere maşini, se dezvoltă industria maşinilor şi începe un alt ciclu economic, până ce toată lumea va avea maşini, circulaţia banului încetineşte şi reapare recesiunea. Apoi intră pe piaţă altă invenţie - în general din zona militară, cum s-a întâmplat până acum – şi tot aşa la infinit, după cum cred economiştii...
Problema este însă că specia noastră pare suprasaturată de obiecte inutile, care au dus la dezechilibre severe la nivel psihosocial. Un om ia în posesie lumea în măsura în care o şi înţelege. Dar el a fost copleşit deja de o avalanşă de artefacte despre care nu ştie decât foarte vag cum funcţionează. Simplul fapt că mă uit la televizor dar nu cunosc tehnologia lui de fabricaţie şi modul intim de funcţionare al aparatului mă înstrăinează de lume, nu pot asimila afectiv, adică cultural, acest obiect. Această realitate este înscrisă în fenomenul mai larg al aculturaţiei prin care trece acum omenirea.
Probabil că pe termen mediu economia mondială va renunţa la intervenţinismul de orice fel, de la plafonul anumitor preţuri, la subvenţiile acordate unor ramuri economice. După stabilizarea noilor raporturi comerciale, economia va intra pe un trend ascendent lent şi sigur, adică natural - lucru care va face să dispară minoritatea super-bogată şi să se întărească pătura de mijloc, baza societăţii democratice. Altfel spus, guvernarea autoritară a unei minorităţi economice oligarhice asupra unei majorităţi paupere, doar pentru menţinerea acelei minorităţi în zona opulenţei - aşa cum se încearcă acum - nu poate avea sorţi de izbândă, lucru demonstrat de istorie.


2. Conflicte violente de stradă

Conform specialiştilor OCDE, populaţiile din tot mai multe state ar putea recurge la violenţe, din pricina nemulţumirilor provocate de măsurile drastice impuse de autorităţi. După cum am văzut mai sus, măsurile drastice impuse acum de autorităţi au drept scop conservarea oligarhiei, iar acele "autorităţi" nu mai au nimic de a face cu actul guvernării în adevăratul sens al cuvântului, tocmai de aici conflictul generat de interesele divergente dintre ceea ce vor guvernanţii şi ceea ce vor guvernaţii. Menţionăm aici că primul lucru care lipseşte acum popoarelor este justiţia, dreptatea, adică liantul de bază al oricărei comunităţi. Abia apoi se pune problema materială...


3. Pandemie declanşata de o bacterie

În ultimii ani, omenirea este ameninţată de bacterii necunoscute, rezistente la antibiotice. Potrivit unui studiu realizat de britanici, există pericolul răspândirii unor astfel de microbi la nivel global.

4. Atac cibernetic

The Daily Telegraph a dat publicitatii un raport al firmei Kaspersky, producătoare de antiviruşi, conform căruia a fost descoperita o reţea formată din 4,5 milioane de calculatoare "ţinute sub control" de hackeri prin metoda atacului cibernetic, din care 80.000 s-ar afla în România. Specialiştii atrag atenţia ca un astfel de atac ar putea paraliza, pe o perioada lungă şi cu efecte catastrofale, activitatea întregii omeniri. Nu s-au nominalizat însă persoanele care ţin "sub control" reţeua...


5. Explozii solare
Gen. Emil Str[inu

"Lumea ştiintifică manifestă o îngrijorare accentuată referitoare la modul de evoluţie a activităţii solare, care se pare că nu mai respectă nimic din ceea ce ştiau până acum specialiştii. Aceste modificări vor mari numărul fenomenelor meteo extreme şi vor accentua numărul şi intensitatea cutremurelor şi ale erupţiilor vulcanice", este de părere generalul Emil Străinu. Din păcate, omenirea nu are cum să se apere, deocamdată, de activitatea solara ieşita din comun.


6. Trebuie să cooperam cu extratereştri

Cea mai "exotică" temă, care nu a fost făcuta publică, se referă la modul cum ar trebui recunoscute (de cei ce conduc lumea) contactul şi cooperarea cu civilizaţiile extraterestre, realizate de zeci de ani, încă din prima jumătate a secolului trecut. "Se pare că din motive inexplicabile contactul s-a efectuat într-un mod total dezavantajos cu o civilizaţie care e deosebit de agresivă şi imperativă în relaţiile derulate până acum cu civilizaţia umană", a mai spus Emil Străinu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu