marți, 14 februarie 2012

Ce ascunde ”dosarul caltaboşul”?


Remeş a fost arestat după ce a spus
că în România nu a fost gripă aviară


Instanţa supremă i-a condamnat, marţi, pe foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, la câte trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, surpanumit ”dosarul caltaboşul”. Tot în acest dosar, Gheorghe Ciorbă a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare.
Lui Remeş nu i s-a tras de la carnea de porc pe care se presupune că ar fi luat-o mită, ci de la ”carnea de pasăre”. În postura de minstru al agriculturii, Remeş a spus, în august 2007, că în România nu a fost nicio gripă aviară. După o lună i s-a intentat dosarul penal, cu mult circ pe postul naţional de televiziune. Adică...

Decebal Traian Remeş

17.03.2008. Procurorii anticorupţie l-au audiat timp de două ore pe fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş în dosarul cunoscut drept cel legat de palincă şi caltaboşi. În acest dosar, Decebal Traian Remeş a fost anchetat alături de un alt fost ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan. Procurorii l-au acuzat pe Remes de trafic de influenţă, iar pe Mureşan, de complicitate la cumpărare de influenţă, ultimul fiind cercetat penal pentru că ar fi înlesnit transmiterea sumei de 15.000 de euro şi a unor produse din carne de porc (deşi el are crescătorie de porci!) în valoare de 1.500 de lei, de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă către un demnitar, pentru ca acesta să fie favorizat la o serie de licitaţii publice. Potrivit procurorilor anticorupţie, fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş ar fi fost demnitarul care urma să primească aceast “atenţie” de la Gheorghe Ciorbă. Televiziunea publică a difuzat în octombrie 2007 o serie de înregistrări video în care se observă că Remeş primeşte de la Mureşan un plic, în care se presupune că s-ar fi aflat cei 15.000 de euro. Se presupune, dar nu se ştie. "Mita", sau Dosarul "Caltaboşul" au fost întocmite de procuratură în septembrie 2007.  



În fapt, Remeş, a fost prelucrat pentru un porumbel pe care l-a scăpat pe gură cu o lună înainte. În 24 august 2007, ministru al agriculturii fiind, Remeş a declarat public că în România nu a fost nicio gripă aviară. "În Ministerul Agriculturii nu avem o dovadă medicală, un buletin de analiză care să certifice fără tăgadă existenţa gripei aviare”, a spus Remeş. După o lună a venit Mureşan, i-a întins un plic cu ceva, se presupune bani, în văzul procurorilor şi gata dosarul!


Cum a fost cu H5N1? România a fost cuprinsă, în toamna anului 2005 şi primăvara lui 2006, de o adevărată isterie cauzată de apariţia gripei aviare. Mii de proprietăţi private au fost încălcate, fiind omorâte peste un milion de păsări din curtile oamenilor. Ministrul Agriculturii la acea vreme, Gheorghe Flutur, s-a împăunat ca un luptător împotriva gripei păsăreşti, tocând banii de la buget şi nu numai.

Singurele dovezi care să demonstreze "criza aviară" trebuiau să fie buletinele de analiză emise de laboratoare specializate. Dar buletinele de analiză nu există - Remeş ştia bine acest lucru- sau, oficial, sunt secrete. Chiar existenţa gripei aviare a fost pusă de foarte multă lume sub semnul întrebării. Există anumite documente care arată că testele efectuate de direcţiile sanitar-veterinare la fermele din Codlea, acolo unde ar fi existat un focar de aviară, au ieşit negative. Astfel, prezenţa gripei aviare, cel puţin în acel perimetru, este pusa serios sub semnul întrebării. Cu toate acestea, uciderea păsărilor a continuat, iar diferite societăţi au fost sancţionate şi amendate drastic. Mai mult, cinci persoane au ajuns după gratii fiind acuzate că au răspândit virusul H5N1.   



În cursul lunii septembrie 2009, procurorii DNA au început urmărirea penală şi împotriva afaceriştilor ieşeni Tonel Ursachi, de la firma Lumi SRL, Scarlat Orzescu, de la Mior SRL, precum şi faţă de Mihaela Hîncu, directorul Autorităţii Sanitare din cadrul Ministerului Transporturilor. Ei sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu privind efectuarea dezinfecţiei pe drumurile naţionale şi pe căile ferate, pentru a preveni gripa aviară.
“Domnul Ursachi are de recuperat aproximativ 200 de milioane de euro. El a lucrat în timpul gripei aviare, statul a primit banii de la UE, însă fondurile s-au dus în altă parte. Domnul Ursachi s-a judecat cu statul, a câştigat şi, când să fie executate silit instituţiile statului, acestea i-au creat o vrăjeală de dosar pentru că aveau să-i dea bani”, a spus Ionel Nechita, avocatul lui Ursachi. 200 de milioane de euro, doar pentru o firmă? Câţi bani a înghiţit de fapt aviara? Până unde merge acest caz?


În vara lui 2007 publicaţia "The Independent" a tipărit un articol despre principalii beneficiari de pe urma psihozei mondiale determinate de "gripa aviară". Unul dintre aceştia este compania Gilead, printre acţionarii căreia se numără Donald Rumsfeld, fost Secretar al Apărării SUA. Această firmă a obţinut profituri consistente, de ordinul miliardelor de dolari, din vânzarea medicamentului Tamiflu în întreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu