luni, 21 octombrie 2013

Flaminia pleaca din România

Vaporul cu 14.000 de tone de otravă
la bord, părăseşte şantierul Mangalia



Potrivit prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, citat de Mediafax, nava Flaminia, sub pavilion german, va părăsi Şantierului Naval Daewoo Mangalia pentru a fi decontaminată în altă ţară. La bordul vasului se află cel puţin 14.000 de tone de deşeuri periculoase.


Nava se va întoarce în România pentru reparaţii, după ce va fi golită de deşeuri şi decontaminată. Prefectul a precizat că este vorba despre o decizie economică, armatorul alegând soluţia cea mai ieftină, mai ales pentru evacuarea celor 14.000 de tone de deşeuri găsite în plus peste cele declarate şi care ar fi trebuit să se întoarcă în Germania. Astfel, în loc să ducă aceste deşeuri în Gemania cu alte mijloace de transport, a ales să mute nava cu totul.

Eugen Bola a spus că, până în prezent, de pe navă au fost descărcate puţin peste 2.000 de tone de deşeuri, "pentru că s-a acordat o atenţie sporită măsurilor de securitate în muncă şi s-a lucrat într-un ritm mai puţin alert". Este vorba despre deşeu matalic, care rămâne în România pentru valorificare."Nu este absolut nicio problemă, nici cu deşeurile, nici cu şlamul", a mai spus prefectul Bola.

Nava portcontainer MSC Flaminia, sub pavilion german, a acostat, în luna mai, în Portul Constanţa, aşteptând aprobări de la autorităţile române pentru a fi decontaminată de deşeuri periculoase şi reparată la Şantierul Maval Daewoo din Mangalia, după ce a luat foc în largul Oceanului Atlantic, în 2012.

Autorităţile române au dat aviz pentru gestionarea a 9.000 de tone de deşeuri care se aflau pe vas, dar nu a avizat gestionarea altor 14.000 de tone de deşeuri pe care le-a declarat ”import ilegal” şi care vor trebui preluate de statul german.


Cum sunt păcăliţi românii din 2008 încoace:



«Factura de gaze, umflată cu 24%»


Scumpirea recentă a gazelor naturale e o altă piatră de moară legată de gâtul românului care oricum era prădat la drumul mare la adăpostul unor formule de calcul ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Senatorul PPDD Haralambie Vochiţoiu a dezvăluit  că, doar din pix şi din eroarea metrologică a contoarelor, consumatorii plătesc lunar cu aproape un sfert mai mult la factura de gaze!


Din 2008, românii nu mai plătesc volumul de gaze naturale consumat, ci energia electrică rezultată prin echivalare din acel consum. Cu alte cuvinte, gazul nu este vândut către populaţie la metru cub, ci la kilowatt - conform unei directive europene.

Adică este transformat gazul în energie calorică, apoi căldura este transformată în energie electrică. Numai că, susţine senatorul Haralambie Vochiţoiu, în spatele acestor formule de calcul stă, de fapt, o furăciune de 24 la sută la fiecare factură emisă.
“Metodologia europeană de calcul stabileşte însă ca etalon pentru conversia volum/putere energetică, temperatura de zero grade Celsius. ANRE a stabilit etalonul la 15 grade, inducând un volum mai mare de gaz luat în calcul la plată şi umflând astfel facturile cu peste 9%. Apoi, se ia în calcul puterea calorică a gazului (cantitatea de căldură pe care o degajă), tot la 15 grade - când gazul nu are însă o ardere prea bună - şi nu la 25 de grade, adică puterea optim măsurată admisă de UE. În acest fel, românul este «prăjit» cu încă 12% la factură! Restul de procente umflate de până la 24% provine din eroarea metrologică a contoarelor. Soluţia ca lucrurile să intre în normal este introducerea aceleiaşi unităţi de măsură atât la consum, cât şi la plată. Acum e doar la consum”, a spus senatorul Vochiţoiu.
El a trimis o interpelare mai marilor de la ANRE de la care aşteaptă răspuns şi, în funcţie de acesta, va înainta o propunere legislativă pe această temă, în toamna acestui an.

 

Importăm gaz la metru cub şi îl vindem la kilowatt


“Problema noului mod de calcul a fost pusă în anul 2007, după intrarea noastră în UE. La vremea respectivă eu m-am opus noului calcul, pentru că nu se poate măsura volumul decât cu unitate de măsură pentru volum, nu pentru electricitate. Noi importăm gaz la metru cub. Atunci de ce îl vindem la kilowatt?!”, a explicat profesor univ. Dr. Gheorghe Buliga (foto), fost şef al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale.


marți, 8 octombrie 2013

La 12 ani de la atentatele din New York,




TURNURILE GEMENE 
prăbuşite continuă să facă victime

New York, 11 septembrie 2001

Un fenomen straniu are loc în Statele Unite la 12 ani de la atentatele de la World Trade Center din New York: mii de persoane suferă de boli incurabile din cauza prafului inhalat atunci. Românca Lucia Dutchievici a decedat anul acesta, din cauza acelui praf.
Soţii Dutchievici, 2008
Soţii Dutchevici şi fata lor, Silvia, în 2013

Lucia, fostă stewardesă în România, lucra la o firmă din New York, aflată la 300 m de World Trade Center. Mihai, fost judecător în Bucureşti, ajunsese poliţist la NYPD, al cărui sediu se afla la 200 de metri de turnurile gemene. “Practic, am fost martorii evenimentului.  
Mihai Dutchievici
Am auzit de la colegii mei că în interiorul clădirilor prăbuşite existau nişte depozite secrete cu substanţe toxice şi că praful turnurilor gemene conţinea substanţe otrăvitoare, dar atunci nu am dat atenţie acestei informaţii. Am fost mulţumiţi că am scăpat cu bine. Însă după câţiva ani, Lucia s-a îmbolnăvit de atrofie de cerebel, o boală foarte rară, care, de obicei, este de natură genetică - dar nu şi în cazul ei. Am făcut toate investigaţiile şi a rezultat că boala avea origine necunoscută. Atunci mi-am reamintit de problema cu praful şi am aflat că mulţi s-au îmbolnăvit. Eu nu am păţit nimic, deşi am fost mai expus decât ea”, a spus Mihai Dutchievici. Lucia s-a luptat cu boala necruţătoare timp de cinci ani. Din păcate, a decedat în cursul acestui an.


În SUA e scandal pe această temă

Potrivit New York Daily News, 1.140 dintre cei care au răspuns la apelurile de ajutor din acele zile infernale au fost diagnosticaţi, în ultima lună, cu cancer, medicii explicând că toxinele inhalate în timpul operaţiunilor de salvare sunt de vină pentru boală. Până în prezent, 156 de salvatori au fost diagnosticaţi cu cancer de piele nemelanomatos, 117, cu melanom malign, 112, cu limfomul non-Hodgkin şi mulţi alţii cu leucemie sau cancer la plămâni, rinichi, vezică, sâni sau colon. Într-un raport predat în urmă cu trei luni, administraţia americană a respins orice legătură între expunerea la acel praf şi numeroasele cazuri de cancer în rândul pom-pierilor şi poliţiştilor newyorkezi. Autorităţile refuză, prin urmare, să deconteze costul tratamentelor pentru aceste cancere, provocând un sentiment puternic de furie în rândul salvatorilor.

 

 Tragedia a continuat cu o ţeapă imobiliară în Bucureşti


“Aveam un apartament în Bucureşti şi, după anul 2000, am făcut o procură pentru un fin al nostru să îl vândă, dacă poate. Anul acesta, după ce soţia a decedat, am aflat că apartamentul fusese vândut încă din 2010, iar finul meu a cheltuit banii pe ascuns. L-am întrebat cum a putut să facă aşa ceva, şi mi-a răspuns că pot să îi fac dosar penal, că va sta puţin în puşcărie şi va ieşi, dar nu îmi va da nici un ban. Astfel, pentru mine, tragedia din New York a continuat cu o ţeapă în Bucureşti”, a adăugat Mihai Dutchievici.