marți, 2 iulie 2013

Ministerul Mediului a propus o metodă inedită pentru inventarierea animalelor sălbatice din păduri!



Vânătorii vor număra cerbii cu mătura


Proiectul noilor instrucţiuni pentru estimarea efectivelor de vânat prevede ca vânătorii să măture urmele cerbilor cu o zi înainte de a începe numărătoarea. De asemenea, ei trebuie să afle numărul şi sexul sălbăticiunilor care au murit peste iarnă şi, cel mai greu de făcut, să nu piardă vânatul din ochi nici o clipă.




În fiecare an, înainte de topirea ultimei zăpezi, administratorii de fonduri de vânătoare, în majoritatea cazurilor vânători, trebuie să numere efectivele de animale sălbatice pe care le au în teritoriu. Până acum, această numărătoare se făcea conform unor standarde simple şi eficiente.
De anul viitor însă, Ministerul Mediului vrea să le modifice, iar proiectul noilor instrucţiuni pentru estimarea efectivelor de faună cinegetică a ajuns pe mâna Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS), care au postat pe site-ul propriu câteva observaţii pline de umor.
Cel mai hazliu e articolul 15, unde se spune că vânătorii trebuie să parcurgă traseele animalelor şi să şteargă urmele cerbilor cu o zi înainte de evaluare - desigur, cu mătura, cu ce altceva? - pentru a avea, zice emitentul proiectului, o viziune clară a urmelor proaspete ale animalelor a doua zi.

«E o muncă grea şi inutilă»

Neculai Selaru
“Aceasta e o prostie, dacă ştergi urmele cu o zi înainte, a doua zi vânatul nu mai trece pe acolo pentru că simte mirosul de om. Nu trebuie să ştergi urmele - o muncă foarte grea şi inutilă - pentru că un administrator de fond de vânătoare ştie să deosebească o urmă veche de una proaspătă”, ne-a spus Nicolae Şelaru (foto), directorul AGVPS.
O altă chestiune din proiect care îi pune pe gânduri pe vânători este obligativitatea de a afla numărul şi sexul animalelor moarte peste iarnă pe terenurile lor de vânătoare. Cei implicaţi se întreabă cum se poate afla aşa ceva?
Lovitura finală e articolul 24 al proiectului: “Estimarea prin observarea vizuală continuă a indivizilor pe întreaga suprafaţă poate fi considerată singura metodă care prezintă un grad relativ ridicat de exactitate”. Adică să nu piardă vânatul din ochi nici ziua, nici noaptea. Observaţia vânătorilor: “Orice practician se poate întreba dacă ceea ce e scris este posibil? Cine să facă continuu acest lucru?"

Începe şi recensământul peştilor

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) pregăteşte un proiect privind numărarea peştilor din apele teritoriale ale României. Acesta are drept scop alocarea cotelor de pescuit pe 2013. Recensământul peştilor se face, de regulă, cu aparate numite electrofishing.
Acest aparat de numărat peşti este un fel de baterie electrică, cu un catod sub formă de fir şi un anod sub formă de plasă. Aparatul se pune pe umăr, ca o geantă, firul catod este târât prin apă, iar cu anodul se înaintează pe cursul râului. Practic, peştii sunt anesteziaţi prin şocul electric, ies la suprafaţă, sunt culeşi cu plasa şi puşi în recipiente speciale pentru numărare. Pentru râuri mai mari se folosesc electrofishing de putere mai mare şi “sonare” montate pe nave.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu