marți, 24 ianuarie 2012

Uluitor! Grecia rebuie să-şi distrugă firmele private


"FMI cere scăderea salariilor la privat"


Acest articol a apărut în cotidianul Adevărul, pe 19 ianuarie 2012, ca o casetă într-un material mai mare, din paginile 12 - 13, sub titlul "Grecia negociază un faliment mai ieftin". Acea casetă - care ar putea da un răspuns la editorialul scriitorului Petre Barbu, publicat tot în Adevărul, în care autorul se întreba, tangenţial, de ce se petrec lucruri anapoda, ilogice din punct de vedere economic, în firmele private din România - a trecut aproape neobservată, deşi merită toată atenţia. Iată textul:  


"Dacă Grecia va primi noul pachet de asistenţă financiară de la FMI, BCE şi UE, depinde de acordul pentru ştergerea datoriilor la care ajunge statul cu creditorii privaţi, dar şi de reducerea cheltuielilor la buget. Experţii Fondului Monetar verifică deja dacă Executivul de la Atena a făcut progrese în privatizarea companiilor şi a proprietăţilor de stat, precum şi dacă austeritatea drastică la care este supus sectorul bugetar elen a dat rezultate.
Ba mai mult, scrie cotidianul ,,Le Figaro", troica, ai cărei trei şefi vin la Atena mâine, face presiuni acum asupra Greciei să scadă salariile în sectorul privat, „pentru creşterea competitivităţii ţării". Executivul de la Atena, care a început să negocieze cu partenerii sociali, are o misiune grea. Guvernanţii trebuie să-i convingă pe sindicalişti, care au ieşit săptămâna aceasta la proteste, că trebuie reduse cheltuielile pentru muncă, micşorând remuneraţia lunară - inclusiv la privaţi, desfiinţând al 13-lea şi al 14-lea salariu şi scăzând valoarea salariului minim, mai mare ca cel din alte ţări UE".


După cum vedeţi, pe de o parte Grecia trebuie să privatizeze unităţile economice de stat, pe de alta să ţină sub control firmele private.
Desigur, când politica guvernamentală se pregăteşte să înlocuiască managementul firmelor private, nu se ştie prin ce mecanisme, impunând trasee economice cu efecte catastrofale pentru aceste firme independente, la ordinul unei entităţi suprastatale, te întrebi dacă nu cumva chiar a venit 2012...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu