duminică, 18 decembrie 2011

Autorităţile române i-au făcut Divinităţii un cadou de 10 milioane de euro

Iată ”cadoul”

Pe culmile hărniciei:
au reparat Podul lui Dumnezeu!





Aşa arăta în 2007...


De pe acest monument al  naturii au fost dărâmate două stânci, care au fost înlocuite cu ziduri. După ”reparaţie”, acest pod natural, singurul de acest fel din ţara noastră, a fost închis traficului auto.

Chiar la intrare pe podul natural din localitatea Ponoarele călătorul este întâmpinat de un panou care informează cum Consiliul Judeţean Mehedinţi a hotărât să modernizeze şi să consolideze această cale rutieră contra sumei de 44.000.000 de lei, adică 10 milioane de euro.
Aşa arată acum
Practic au fost dărâmate două bucăţi mari din stânca originală, blocuri care zac acum aruncate pe fundul prăpastiei, şi au fost înlocuite cu nişte ziduri din pietre mai mici, legate cu ciment.
 


După renovare, a fost
închis traficului auto


”Reparaţia”, care a fost justificată prin faptul că Podul lui Dumnezeu, la care nu s-a intervenit de când e lumea, s-ar fi şubrezit brusc, arată infinit mai prost decât originalul.
Traficul este deviat
După ce au făcut trebuşoara aceasta, autorităţile locale au deviat traficul auto de pe pod printr-o bretea rutieră paralelă, lungă de aproxiamtiv un kilometru. Astfel, singurul pod natural din România peste care trecea un drum, a fost închis traficului auto. Ca atare, ”reparaţia” nu mai are nicio explicaţie raţională...

Comisia Monumentelor
Naturii nu a avizat lucrarea

Podul lui Dumnezeu din comuna Ponoarele este un monument al naturii, parte componentă a rezervaţiei carstice Ponoarele. Este un pod natural lung de aproxiamtiv 35 de metri, în formă de arc de cerc peste o prăpastie adâncă de 30 de metri, pe care trecea drumul judeţean dintre Baia de Aramă şi localitatea Marga. Până de curând a fost singurul pod natural deschis traficului auto din România şi al doilea de acest fel din Europa.
”Podul lui Dumnezeu este monument al naturii conform Legii 5/2000 şi nu se intervine pe el decât cu acordul Academiei Române. Noi nu am aprobat niciodată această lucrare”, ne-a declarat Dan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.

Legenda spune că ”drumul de piatră” peste
Biserica se vede în fundal
prăpastie a fost făcut pentru Sfântul Nicodim

Legenda spuen că Sfântul Nicodim a visat un înger care i-a cerut să contruiască o mănăstire deasurpa unei cascade. Sfântul a pornit în căutarea cascadei. S-a oprit la Ponoarele, unde exista o cascadă, dar două familii înstărite din localitate l-au alungat. Atunci Dumnezeu a făcut un pod din piatră, pentru ca Nicodim să treacă spre Tismana, să ridice mănăstirea visată.
Înainte de a pleca, Nicodim a blestema apa de la Ponoarele: să se zbuciume, să fie fără peşti şi să o înghită pământul. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit opt mori (zbucium), în ea nu trăieşte nici o vietate, iar la un moment dat pământul o înghite, la propriu, pentru că traiectoria albiei sale trece peste o peşteră. În ultimii ani, comunitatea din Ponoarele a hotărât să construiască o biserică lângă pod, pentru a dezlega acest blestem. Biserica este aproape gata, mai sunt de făcut picturile murale.

Aici s-a intervenit



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu