joi, 15 decembrie 2011

Alarma în România!


 Hoţii de uraniu pregătesc bomba atomică?

Deşi pare a fi o teorie a conspiraţiei, nu putem să nu ne punem tot mai serios întrebarea: pregăteşte cineva o bombă nucleară? Furturile din ultima perioadă par a contura tot mai clar acest scenariu: în urmă cu câteva luni au dispărut documente strict secrete ale tehnologiei româneşti de fabricare a combustibilului nuclear, iar în noiembrie a apărut informaţia furtului a 73,5 kg de minereu de uraniu, ingredientul principal din reţete.


Compania Naţională a Uraniului a informat Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în noiembrie, că personalul de la punctul de lucru din Ştei, Bihor, a constatat dispariţia a opt ţevi sudate la capete, conţinând circa 73,5 kilograme de minereu de uraniu, o substanţă radioactivă foarte periculoasă. Acestea erau păstrate într-un buncăr special de beton cu uşă metalică.

 

Sunt opt ţevi cu minereu

“CNCAN are în desfăşurare o anchetă cu privire la împrejurările în care s-a produs dispariţia celor opt ţevi cu minereu. Potenţialul de contaminare radioactivă a mediului e redus, întrucât minereul dispărut e sub formă de rocă naturală”, ne-a declarat Gheorghe Grigore, consilier al preşedintelui CNCAN Vajda Borbala. Oficialii par destul de calmi, deşi situaţia nu ar trebui să fie aşa, pentru că în industria nucleară românească s-a mai iscat un scandal “atomic” în acest an.

 

SRI a dat amenzi în cazul Piteşti

În data de 27 mai, o comisie a Regiei Naţionale Autonome pentru Activităţi Nucleare, Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti (SNC), a stabilit că un număr de 75 de poziţii din Registrul de evidenţă a materialelor secrete de stat, reprezentând informaţii clasificate, au fost “iremediabil pierdute”. Dar reprezentanţii SNC au declarat public că acele pierderi nu prejudiciază siguranţa naţională. Menţionăm că lista documentelor pierdute, făcută publică de SNC, conţine elemente ale metodei româneşti de preparare a combustibililor nucleari. “Tehnologia de fabricaţie aplicată pentru obţinerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu a fost proiectată de Institutul de Cercetări pentru Metale Rare”, ne-a declarat, zilele trecute, Nicu Popa, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului.
O comisie a SRI a descins în mai la Piteşti pentru cercetări, iar în urma investigaţiei s-au aplicat amenzi conrtavenţionale, deşi vorbim de atentat la securitatea naţională, care  se pedepseşte cu închisoarea. La Ştei, poliţia şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare anchetează cazul dispariţiei uraniului, dar nu există încă o concluzie finală.

 

Ce face România cu această substanţă radioactivă?

Pe scurt, minereul de uraniu scos din minele din Bihor şi Bistriţa este transportat la Uzina Feldioara, unde se obţine bioxidul de uraniu, care este combustibil nuclear. Acesta este dus la fabrica de la Piteşti, unde combustibilul este introdus în recipiente speciale şi trimis la Cernavodă, pentru a pune în funcţiune reactoarele.

 

Din combustibil nuclear se poate face bomba

Conform Legii 111/1996, privind controlul activităţii nucleare, informaţiile despre combustibilul nuclear fac parte din lista “informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare” - adică pot fi folosite la fabricarea armei nucleare.
“Într-un reactor nuclear, uraniul introdus drept combustibil se transformă în căldură şi în Plutoniu. Plutoniul este exact materialul de bază folosit în bombele nucleare. Nu este nimic extraordinar, informaţiile se găsesc şi pe internet”, ne-a spus fizicianul Gabriel Pascu, fost angajat al Centralei Nucleare de la Cernavodă, pe probleme de mediu.
Cu alte cuvinte, dacă ai minereul de uraniu şi tehnologia de fabricare a combustibilului nuclear - exact ceea ce a dispărut din România - nu îţi mai trebuie decât un reactor, care se poate construi şi în bucătărie, aşa cum a făcut un suedez în cursul acestui an.

 

Pe mâna cui au ajuns informaţiile

În reactor se obţine Plutoniu, iar cu această substanţă, bomba este gata în proporţie de 90%. Menţionăm că datele tehnologice dispărute de la Piteşti nu pun în pericol industria nucleară din România, adică nu se închid unităţile termonucleare, doar că este posibil ca persoane ale căror intenţii rămân necunoscute să aibă acum acces la aceste tehnologii foarte periculoase. Iar cu uraniul la dispoziţie, reţetele furate pot fi materializate.


Cele mai multe acte dispărute se referă la bioxid de uraniu (UO2)

Conform declaraţiilor din iunie ale reprezentanţilor SNC, cele mai multe acte strict secrete dispărute de la Piteşti se referă la:

  • Specificaţie şi condiţii de probare a pulberii sinterizabile de bioxid de uraniu
  • Specificaţie pentru pulbere de UO2
  • Cereri brevete invenţie
  • Planul de testare şi inspecţie al fabricaţiei combustibililor centralei nucleare de tip BRUCE
  • Propunere contract cercetare obţinere bioxid de uraniu nuclear pur sinterizabil
  • Proiectul caietului de sarcini nr.3 /1980 privind concentratul chimic de uraniu tip “R”
  • Documentaţie proiectare obiectiv E1.1
  • Propunere invenţie “Fascicul combustibil nuclear”
  • Propunere invenţie “Sistem de transfer”
  • Popunere invenţie “Motor termic”
  • Proces-verbal - Definitivarea fluxului tehnologic la Uzina E1
  • Obiective de cercetare ştiinţifică dezv. tehn. şi de introducere a progresului tehnic pe anii 1986- 1990.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu