joi, 17 septembrie 2015

Din culisele energiei

Vă puteţi amenda singuri distribuitorul de curent electric!



Puţini români ştiu ce drepturi au din postura de consumator de energie electrică. Distribuitorul poate fi amendat, de pildă, printr-o simplă cerere a consumatorului care a rămas fără curent. 


În centrul Bucureştiului s-au înregistrat în cursul acestei veri nenumărate întreruperi de energie electrică. S-au stricat, pe rând, ba transformatoarele, ba reţelele - din cauza caniculei. Unele întreruperi au depăşit chiar şi o jumătate de zi.
Unul dintre consumatorii de energie din zona Cişmigiu, enervat că i se ia curentul când îi este lumea mai dragă, a făcut plângere la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Aceasta l-a îndrumat pe consumator să-şi amendeze distribuitorul de energie! Da, cetăţenii pot amenda ei înşişi distribuitorul, conform legii.
Concret, conform standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 28/2007, distribuitorul nu poate planifica, într- un an calendaristic, în mediul urban, decât patru întreruperi de curent pentru dezvoltarea reţelei.

La oraş, legea prevede alte standarde de calitate

De asemenea, aceste tipuri de întreruperi, planificate, anunţate cu 24 de ore înainte, nu pot dura mai mult de 12 ore fiecare, la oraş. În mediu rural se schimbă puţin lucrurile, în sensul că numărul-limită de întreruperi planificate este de opt, iar durata fiecăreia este de 16 ore.
În cazul unei întreruperi accidentale, ea nu poate depăşi 12 ore în mediul urban şi 24 de ore în mediul rural, din momentul anunţării operatorului de distribuţie despre apariţia defecţiunii, în condiţii normale de vreme.
În condiţii meteorologice deosebite, întreruperea nu trebuie să depăşească 72 de ore. În cazul întreruperilor neanunţate, dacă două sau mai multe întreruperi au aceeaşi cauză şi se succed la intervale de timp de maximum 3 minute, acestea vor fi grupate şi considerate ca o singură întrerupere.

La fiecare 12 ore de «întuneric» se adaugă 20 de lei de amendă

În cazul nerespectării standardelor legale, este suficient ca în termen de 10 zile de la incident să trimiteţi o cerere către distribuitor. Acesta este obligat să vă achite 30 de lei pentru o întrerupere şi suplimentar câte 20 de lei la fiecare 12 ore de lipsă a curentului. Valoarea compensaţiilor pentru o întrerupere nu poate depăşi 100 de lei. Evident, mai multe întreruperi înseamană mai mulţi bani.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu